Love2Meet

Wij zijn een groeiende kerk. Daarom organiseren we ons in kleinere groepen waar ontmoeting, verbinding en groei centraal staat: Love2Meet-communities. Hier leer je anderen kennen, ontstaat vriendschap en leer je het leven delen. Iedereen is welkom. Ontdek welke Love2Meet groepen er al zijn binnen Mozaiek010, haak aan, of start zelf een nieuwe Love2Meet-groep.

.Toolkit voor L2Mgroepen

Graag willen we jullie op weg helpen om een love2meet groep op te starten en willen we jullie handreikingen doen die het makkelijker maken de love2meet vorm te geven.

In deze toolkit wat tips voor:

  1. Kennismaking
  2. Rollen
  3. Verwachtingen
  4. Doel
  5. IJsbrekers
  6. Variatie in onderwerpen en werkvormen
  7. Commitment
  1. Kennismaking

Op een eerste avond van een L2Mgroep is het goed om tijd te nemen om elkaar beter te leren kennen. Naast de uitwisseling van de gebruikelijke dingen bij een kennismaking (naam, woonplaats, single/ in relatie, etc.) ben je natuurlijk ook geïnteresseerd in de ander als mede-gelovige. Dan kunnen de volgende vragen helpen:

  • Welke Bijbeltekst betekent veel voor jou?
  • Wat is jouw favoriete lied?
  • Welke bijbels persoon is belangrijk voor jou?
  • Kan je aan de hand van een voorwerp iets vertellen over jouw geloofsleven?
  • Welke ervaring heb jij in Mozaiek010, die je nooit meer zult vergeten?
  • Wat is jouw verlangen voor deze L2Mgroep?

2. Rollen in een L2Mgroep

    In een L2M groep zijn verschillende rollen: initiatiefnemer, gastheer/vrouw, gespreksleider en deelnemer.

    Om een L2Mgroep te starten moet iemand het initiatief nemen. Dat is een deel van Mozaiek010 (één of meerdere) die een idee heeft voor een L2Mgroep. Dat idee is besproken met de teamleider L2M en de initiatiefnemer zorgt ervoor dat de groep bij elkaar komt. De initiatiefnemer onderhoudt het contact met de teamleider L2M. Als de groep bij iemand thuis bij elkaar komt, is er een gastheer/vrouw die zijn/haar/hun huiskamer beschikbaar stelt en voor de thee en koffie zorgt. Als de groep een (Bijbels)onderwerp bespreekt moet iemand dat voorbereiden en het gesprek leiden, de gespreksleider. Iedereen die naar de groep komt is deelnemer. Het kan dat op een eerste avond de rollen van initiatiefnemer, gastvrouw en gesprekleider bij één persoon liggen en dat de rollen daarna verdeeld worden en bij toerbeurt door alle leden (die dat willen en kunnen) worden ingevuld.

    3. Verwachtingen

      Deel met elkaar wat jullie verwachtingen over deze L2Mgroep zijn. Mensen hebben verschillende achtergronden, ervaringen, thuissituaties en verwachtingen. Het is mooi om te luisteren naar elkaars verwachtingen. Hierdoor leer je elkaar beter kennen, ontstaat er verbinding en kan je beter aansluiten op elkaar. Helder krijgen van ieders verwachtingen geeft richting aan de inhoud en de invulling van de avonden en zorgt voor een goede start.

      Zo’n gesprek is een soort visiegesprek voor jouw L2Mgroep. Dat gesprek is een groepsgesprek waar alle groepsleden actief bij betrokken zijn. Ieders opvatting, mening en verwachting lelt. Het is een uitnodiging om elkaar tevoorschijn te vragen en te luisteren.

      De cultuurregels van Mozaiek kunnen je helpen het gesprek open te doen: ontmoeting komt voor standpunt, vraag komt voor conclusie en begrijpen komt voor begrepen willen worden. Het doel van dat gesprek is het vaststellen van gemeenschappelijke verwachtingen, waarden, normen en doelen. Als je veel verschillende mensen in je groep hebt, kan je meerdere avonden gebruiken voor dit gesprek.

      Vragen die je hierbij kunt stellen zijn:

      • Wat gaan we samen doen?
      • Wanneer is een avond voor jou geslaagd?
      • Hoe willen we de inhoud van de avonden vormgeven?
      • Hoe gaan we om met vertrouwelijke kwetsbare informatie?
      • Wat is voor jou het doel van deze groep? (denk hierbij aan thema’s: betrokkenheid, verbinding, vriendschap, inhoud enz.)
      4. Doel

        Er zijn verschillende L2Mgroepen. Wat deze verschillende groepen gemeenschappelijk hebben is het DNA en de visie van Mozaiek. God aanbidden, van elkaar houden en onze omgeving dienen.

        God aanbidden

        Het is ons verlangen dat L2M groepen elkaar stimuleren te groeien in de persoonlijke relatie tussen God en mens en te groeien in het aanbidden van God in ons dagelijks leven. Dit kan door samen uit de Bijbel te lezen, daarover samen door te praten en samen te bidden en te zingen.

        Van elkaar houden

        Mozaiek is een grote gemeente en daarom is ons verlangen dat de L2Mgroepen plekken zijn waar mensen voor elkaar zorgen, met elkaar meeleven en elkaar praktisch helpen als dat nodig is. Het is ook een plek waar mensen elkaar in liefde stimuleren om een leerling van Jezus te zijn, dichtbij Jezus te blijven en Hem te volgen op de weg van het Koninkrijk van God.

        Het dienen van je omgeving

        Het is ons verlangen dat L2Mgroepen groeien in het dienen van de omgeving. Dat kan per groep verschillend zijn. Ben je bijvoorbeeld een groep mensen die bij elkaar in de buurt wonen, dan kan die buurt de plek zijn om de omgeving te dienen. Een L2Mgroep die op een activiteit is gericht (voetballen, wandelen, cultuur) kan bijvoorbeeld een plek zijn om anderen die God nog niet kennen uit te nodigen of zich richten op de locatie waar de activiteit is (sporthal, wandelbos, theater). Wees daar creatief in en wees ook creatief in de manier waarop je wilt dienen.

        5. IJsbrekers, - de aftrap van je avond

          Om te beginnen met een L2Mavond kan je gebruik maken van een ijsbreker. Een goede ijsbreker is een vraag die energie geeft, de deelnemers helpt om de aandacht te richten op elkaar en die helpt om je voor te bereiden op het onderwerp dat die avond centraal staat. Iedereen geeft een kort antwoord op de vraag (wat zeker niet als doel heeft een discussie op gang te brengen). Op internet zijn veel voorbeleden te vinden.

          Een ijsbreker kan ook een opstap zijn naar het onderwerp. Als de avond in het teken van aanbidding staat, kan je vragen naar de mooiste ervaring in aanbidding. Bij gastvrijheid als onderwerp kan je vragen wanneer iemand gastvrijheid heeft ervaren.

          6. Variatie in onderdelen en werkvormen

            Geloven en leven doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart en je handen. Niet alle deelnemers worden blij van elke avond praten en denken. En ook als je van praten en denken houdt kan een beeld of een ervaring je altijd bij blijven. Deelnemers kunnen zelf aan de slag gaan met het maken van beelden (tekenen, schetsen, schilderen) of woorden (een mini gedichtje) of kiezen uit bestaande beelden of gedichten. Als onderdeel van een avond kan je ook tijd inruimen voor een (korte) gebedswandeling (individueel of in koppels) over het onderwerp. Of een wandeling om samen een antwoord te zoeken op een vraag over het onderwerp.

            7. Commitment

              Elke groep maakt een ontwikkeling door. Vanaf de eerste kennismaking volgt een verdieping in relaties en in kennis. Als de groep groot is en langer bestaat kunnen er binnen de groep sub-groepjes komen, diepere vriendschappen ontstaan, etc. Ook kan de groep door verhuizingen en bijvoorbeeld andere interesses van samenstelling wijzigen. En soms is de groep zo “anders” geworden dat mensen zich er niet meer thuis voelen. Dat zijn verschijnselen die bij een groepsproces horen en dus ook bij l2M voorkomen. Wees daar als groep eerlijk en nuchter in. Het kan goed zijn om een het begin van de groep en daarna aan het begin van elk seizoen een commitment met elkaar af te spreken. “We blijven tot juni bij elkaar en kijken eind juni of we volgend jaar verder willen”. Dat klinkt zakelijk, maar het geeft wel duidelijkheid.

              Log in om je aan te melden bij deze groep.

              Groepsleiders

              Stef Baijense Stef Baijense

              Zoek een andere Love2Meet community